دهان نوزاد شما

27934 بازدید چاپ

دهان کودک شما

دندان ها در هنگام تولد؟

مراقبت از دهان کودک شما

دندان درآوردن

عادت مکیدن انگشت شصت در کودکان

 

دندان ها در هنگام تولد؟

به محض اینکه یک کودک متولد می شود، یک دکتر یا پرستار تمام بدن کودک از جمله دهان وی را بررسی مینماید. اغلب اوقات بطور معمول لثه ها، زبان و سقف دهان نوزاد تشکیل شده و تکامل یافته هستند. اما گاهی اوقات تغییرات بی ضرری وجود دارد که ممکن است برخی از والدین را متعجب سازد.  

Epstein's pearls  دانه های مرواید شکل:این لکه های کوچک و سفید در سقف دهان کودک ظاهر می شوند. این برآمدگی ها بی ضرر بوده و طی چند هفته از بین می روند.

برآمدگی های Bohn's :این لکه های کوچک نسبتا سفید یا آماسهای کیسه ای شکل، شبیه دانه های مروایدی شکل هستند. با این تفاوت که، بیشتر در شیارهای لثه شکل می گیرند تا سقف دهان. 

برآمدگی های Inclusion cysts: این لکه های کوچک در طول تاج شیارهای لثه شکل می گیرند. آنها بی ضرر هستند.

دندانهای دوره نوزادی و بدو تولد: برخی از نوزادان با یک یا تعداد بیشتری دندان متولد می شوند. این دندانها، دندانهای بدو تولد نامیده می شوند. به این دلیل که اینها دندانهای اولیه هستند، نه دندان زائد، نگهداری آنها در صورت امکان ایده خوبی است. هرچند گاهی اوقات ممکن است به ناچار  دندانهای دوره نوزادی و بدو تولد کشیده شوند. در صورتیکه این احتمال وجود دارد که این دندان در زمان شیر خوردن نوزاد بیفتد یا به زبان و لبهای کودک آسیب برساند باید دندان را کشید.

 

مراقبت از دهان کودک شما

نوزاد شما دندان ندارد، اما شما باید دهان وی را تمیز نمایید. عادت به تمیز کردن لثه های نوزاد از بدو تولد بسیار خوب است.  هرچند در اوایل شروع این کار ممکن است نوزاد بی قراری کند، اما با ادامه این روند کودک شما به تمیز کردن لثه اش همانند تمیز کردن دیگر اعضای بدنش عادت خواهد کرد. بسیاری از کودکان بگونه ای تربیت می شوند که مسواک زدن را بعنوان یک کار روتین روزانه می دانند.

برای تمیز کردن دهان نوزادتان:

  • سر کودک باید نزدیک به سینه شما باشد تا بتوانید مستقیما دهانش را ببینید.
  • لثه ها را با استفاده از یک پارچه شسته شده، تمیز و مرطوب تمیز نمایید. شما همچنین می تواند از اسفنج انگشتی که انگشتتان داخل آن قرار می گیرد استفاده نمایید. این اسفنج ها در اغلب داروخانه ها موجود می باشند.
  • زمانیکه دندان درآمد، بجای پارچه از یک مسواک نرم و سایز کودک استفاده نمایید. استفاده از یک خمیردندان حاوی فلوراید را آغاز نمایید، مگر اینکه دندانپزشک شما توصیه دیگری کرده باشد. برای کودکانی که کمتر از سه سال دارند، فقط از یک مقدار اندک خمیر دندان روی مسواک استفاده نمایید (در اندازه یک دانه عدس)
  • گامهای ذکر شده را دو بار در روز انجام دهید، یکبار بعد از صبحانه و یکبار بعد از آخرین غذا دادن به کودک.

 

دندان درآوردن

بین 3 تا 9 ماهگی، دندانهای نوزاد شما شروع به درآمدن می کند (در دهان ظاهر می شود). این فرایند با دو دندان جلویی آغاز می شود. زمان درآمدن دندان در کودکان مختلف متفاوت است. هرچند، نحوه درآمدن دندانها کاملا قابل پیش بینی است. بعد از آنکه 4 دندان پیشین در فک بالایی و پایینی درآمد؛ دندانهای آسیای کوچک در می آیند. سپس دندانهای نیش در می آیند و در ادامه دندانهای آسیای عقبی درمی آیند. اغلب کودکان در سنین بین 2.5 تا 3 سال 20 دندان دارند.

دندان درآوردن می تواند بودن هیچ علائمی باشد و  همچنین می تواند برای والدین و کودکان پر استرس باشد. دندان درآوردن ممکن است کودک شما را بهانه گیر، کم غذا و یا عصبی نماید. همچنین، هنوز اثبات نشده است که دندان درآوردن موجب تب، استفراغ و اسهال شود.

شما می توانید با انجام کارهای زیر دندان درآوردن کودک خود را تسهیل نمایید:

  • به او یک دندانی خنک یا سفت بدهید تا بجود
  • با بکارگیری فشار بالای لثه ها توسط یک انگشت تمیز لثه را مالش دهید

عادت مکیدن انگشت شصت در کودکان

این کار کاملا نرمال می باشد. بدلیل انجام این کار نیازی نیست به کودک هشدار دهید.  مکیدن یک واکنش طبیعی است. این یکی از کارهایی است که کودک شما در دوران جنینی انجام می داده است. کودکان اغلب خودشان در سنین بین 3 تا 4 سالگی این عادت را ترک می کنند. اگر در این سن این عادت را ترک کنند، شکل فکشان از این کار متاثیر نخواهد شد. دندانها باید بطور نرمال رشد کنند. هرچند گاهی ترک این عادت برای برخی از کودکان دشوار است. کودکانی که در زمان درآمدن دندانهای دائمی هنوز پستانک یا انگشتشان میخورند، احتمال اینکه با مشکلاتی مواجه شوند وجود دارد.  

مکیدن می تواند منجر به:

  • دندان جلویی بالایی رو به بیرون منحرف شود
  • دندان جلویی پایینی رو به داخل منحرف شود
  • فکهای بالایی و پایینی غیرموازی شوند
  • سقف دهان باریک شود  

مقدار مشکلاتی که بدلیل مکیدن رخ می دهد به زمان و شدت مکیدن های کودک و نیز به نوع چیزی که کودک می مکد بستگی دارد.

برای کمک به کودکان بزرگتر برای ترک این عادت، توضیح دادن مضرات این عمل برای کودک ضروری است. از کودک حمایت کرده و او را تشویق نمایید، و تلاشهای کودک خود برای ترک این عادت را تحسین نمایید. اگر کودک در شرایط استرس زا انگشت یا پستانک را می مکد، مشخص کردن منبع استرس می تواند مفید باشد.

در صورت نیاز، دندانپزشک می تواند وسایلی را فراهم آوردن تا اختلالات ناشی از مکید ن تصحیح شده و به توقف این عادت کمک نماید.

درزیر چندین روش برای والدین جهت تشویق کودک به ترک این عادت آمده است:

  • از انرژی مثبت استفاده کنید
  • با یادداشت موفقیتهای کودک و استفاده از ستاره روی برگه روند را پیگیری نمایید
  • یک بانداژ چسبنده را برای یادآوری روی دست کودک بچسبانید یا در زمانیکه کودک خواب است روی دست او چسبی را بچسبانید
  • زمانیکه کودک به خواب می رود دست او را از دهانش درآورید

 

انواع پستانکها

اگر کودک شما عادت به استفاده از پستانک دارد اطمینان یابید در هر شرایطی ایمن است.

هرگز پستانک یا بند آن را دور گردن کودک نبندید. چرا که ممکن است کودک خفه شود.

پستانکی را انتخاب کنید که:

  • یک تکه باشد
  • سوراخهای تهویه در کناره هایش داشته باشد
  • به اندازه کافی بزرگ باشد تا کودک نتواند آن را قورت دهد
  • از مواد غیر مضر و انعطاف پذیر تهیه شده باشد
  • دسته ای داشته باشد تا گرفتن آن راحت باشد

همواره پستانک را قبل از اینکه به کودک بدهید چک کنید. اطمینان یابید که پارگی ندارد. در اینصورت آن را تعویض نمایید. هرگز پستانک را در عسل یا مواد خوراکی شیرین دیگری فرو نبرید و به کودک نخورانید. این کار منجر به پوسیدگی شدید دندان می شود.

مطالب مرتبط


ارسال دیدگاه جدید

سوال از دندانپزشک
پاسخ سوالات شما

سوال از دندانپزشکپاسخ سوالات شما

پنل دندانپزشکان
ارزیابی خطر

پنل دندانپزشکانارزیابی خطر

آخرین سوالات