آیا می دانید؟

11947 بازدید چاپ

آیا می دانید؟

در قرآن مجید، سوره مبارکه مائده آیه 45، دندان در کنار پنج عضو حیاتی بدن (جان، چشم، بینی، گوش، دندان) یکی از اعضاء مهم بدن شمرده شده است.

آیا می دانید؟

بیشترین توصیه های بهداشتی پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) در مورد بهداشت دهان و دندان بوده است، تا جایی که فرموده اند: دو رکعت نماز با مسواک افضل از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک است.

آیا می دانید؟

از میان چهار عامل پوسیدگی دندان: جنس دندان، میکروارگانیسم، رژیم غذایی و زمان، مصرف مکرر و پشت سر هم رژیم غذایی شیرین علت اصلی پوسیدگی دندان هاست.

آیا می دانید؟

میکروب های طبیعی موجود در دهان که موجب پوسیدگی دندانها می شوند، تقریبا فقط از قند (ساکاروز) تغذیه می کنند و مواد اسیدی حاصل از این تغذیه موجب حل شدن مینا و شروع پوسیدگی دندان می شود.

آیا می دانید؟

افرادی که جراحی لثه انجام داده و یا لثه های ضعیف دارند و در هنگام مسواک زدن خونریزی لثه دارند، باید از خمیر دندانهایی با سایندگی خیلی کم و یا آب تنها، یا آب نمک استفاده کنند؟

آیا می دانید؟

خمیر دندانهای سفید کننده در صورتیکه زیاد مصرف شوند، بویژه وقتی که مسواک بد زده می شود به دلیل مواد ساینده ای که دارند باعث سایش طوق دندانها و حساسیت آنها به هوا و آب سرد می شوند.

آیا می دانید؟

فلوراید موجود در خمیر دندانها استحکام ساختمان مینای دندان را افزایش و در کاهش پوسیدگی دندانهای کودکان بیشترین تاثیر را دارد؟

آیا می دانید؟

قبل از شروع به مسواک کردن، نباید مسواک شسته شود زیرا مسواک خشک نسبت به مسواک تر و نرم دارای قوام و توان بیشتری در جهت پاک کنندگی سطوح دندان ها است.

آیا می دانید؟

میکروب های دهان در فضای شیرین هر 20 ثانیه بصورت تصاعدی تکپیر می شوند و روند تخریب مینا تا 25 دقیقه بعد از خوردن شیرینی یا نوشیدنی قنددار ادامه می یابد، مگر آنکه بعد از خوردن شیرینی دهان با آب شسته شود.

آیا می دانید؟

اگر فردی مکرر (با فواصل کمتر از 5 ساعت) قند و فراورده های قندی را مصرف کند مینای دندان پی در پی متحمل پوسیدگی شده و نهایتا پوسیدگی به عاج دندان می رسد.

آیا می دانید؟

بعد از مصرف فراورده های قنددار تا حدود نیم ساعت روند تخریب مینا ادامه می یابد و بعد از آن بزاق با خاصیت باز آهکی ساز خویش طی مدت تقریبا 4 ساعت مینا را ترمیم می کند، بنابراین حداقل فاصله عدم مصرف مواد قندی برای پیشگیری از خاصیت پوسیدگی زای آنها 5 ساعت است.

آیا می دانید؟

پیامبر اکرم (ص) فرموده اند: «آنقدر جبرئیل مرا به مسواک زدن سفارش کرد که گمان بردم به زودی مسواک زدن از واجبات دینی خواهد شد»

آیا می دانید؟

دفعات مصرف مواد شیرین بیشتر از مقدار آن در پوسیدگی دندان موثر است؟ بهتر است در دو نوبت غذایی مصرف شود و مابین این دو دعده، حتی المقدور از مصرف اینگونه مواد پرهیز شود.

آیا می دانید؟

در اغلب موارد شروع و تداوم پوسیدگی دندان بدون درد بوده و معمولا وقتی پوسیدگی در عاج پیشرفت کرده و نزدیک عصب می شود، درد شروع می گردد.

آیا می دانید؟

ضروری است حداقل سالانه یکبار با مراجعه به دندانپزشک و تهیه عکس رادیوگرافی B.W از وجود پوسیدگی بینابینی دندان ها که در اغلب موارد در مراحل اولیه قابل رویت توسط فرد دندانپزشک نیست آگاه شده و اقدام به درمان نماید.

آیا می دانید؟

قسمت مرکزی و مغز دندان که شامل عروق و اعصاب دندان است، مایه حیات دندان بوده و موجبات مقاومت دندان را در برابر آسیب ها بر عهده دارد و در اسلام دیه آن  3/2 دیه کل دندان تعیین شده است.

آیا می دانید؟

ماندگاری دندانی که معالجه ریشه شده نسبت به دندان زنده 7/1 می باشد. بنابراین ترمیم دندان در مراحل اولیه کمک بزرگی به حفظ دندان ها می نماید.

آیا می دانید؟

قدرت پوسیدگی زائی خرما، عسل و شیرینی های طبیعی همانند قند، شکر و فراورده های آن است و همان احتیاط مصرف نکردن خوردنی های شیرین تا 5 ساعت بعد از مصرف شیرینی به منظور پاکسازی مینای پوسیده شده را دارند.

آیا می دانید؟

افرادی که دارای رژیم غذایی با مواد قندی کمتری می باشند، % 93 پوسیدگی کمتری نسبت به افراد با رژیم غذایی همراه با مواد قندی دارند. ضروری است ضمن دقت در میزان مواد قندی، از تکرار مصرف آنها در میزان رژیم غذایی نیز بکاهیم.

آیا می دانید؟

بعضی از خوراکیهایی که داری الیاف طبیعی هستند، برای خوردن نیاز به زیاد جویدن و نرم شدن دارند، مانند سیب با پوست، هویج و اکثر میوه جات، سبزیجات و تره بار، که سطح جونده دندانها را مسواک می زنند.

آیا می دانید؟

یکی از روشهای اصلی کاهش پوسیدگی بینابینی دندان، استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن این نواحی است که مسواک نمی تواند این مهم را انجام دهد.

آیا می دانید؟

بزاق خود یک دهانشویه طبیعی است که در هر دقیقه 0.5 سی سی و در 24 ساعت 800 الی 1500 سی سی (معادل 4 تا 7.5 لیتر آب) در فضای دهان تولید می کند و ضمن شستشوی دندانها بسیاری از میکروبهای پوسیدگی دندان را از بین می برد.

آیا می دانید؟

در هنگام خواب ترشح بزاق خیلی کم می شود و افرادی که به دلیل مشکلات تنفسی با دهان باز می خوابند، دارای دهان خشک بوده و به پوسیدگی دندانها و تنگی فک و صورت و نامرتبی دندانهای دائمی مبتلا می شوند.

آیا می دانید؟

جویدن آدامس بدون شکر، سقز و کندر، ضمن افزایش ترشح بزاق سطح جونده دندانها را نیز مسواک می کند. البته نمی توانند جایگزین مسواک زدن و نخ کشیدن مرتب شوند.

آیا می دانید؟

محلول نمک 0.9 درصد، اثر میکروب های پوسیدگی را خنثی و کم نموده و در سلامتی و قوام لثه ها نیز موثر است و می تواند روزانه بعنوان دهانشویه ارزان و مفید مورد استفاده قرار گیرد.

آیا می دانید؟

بنابر توصیه طب اسلامی، مصرف مقدار کمی نمک بعد از هر وعده غذا، با توجه به اینکه در آب دهان حل شده و همان محلول نمک را می سازد، در سلامتی دندانها و لثه موثر است.

آیا می دانید؟

فلوراید موجود در دهانشویه های طبی، حدود 30 الی 40 درصد در کاهش پوسیدگی دندان کودکان تاثیر داشته، در حالیکه فلوراید موجود در خمیردندان ها بدلیل حضور در کنار ساینده ها اینقدر موثر نمی باشد.

آیا می دانید؟

خانم های باردار بدلیل تغییرات هورمونی مستعد بیماری لثه هستند و عفونت ناشی از بیماری لثه می تواند رشد جنین را تحت تاثیر قرار داده و منجر به تولد نوزاد نارس و کم وزن شود.

آیا می دانید؟

بهتر است در 3 ماهه اول بارداری برخی از درمانهای دندانپزشکی انجام نشود، بنابراین مناسب است خانم ها قبل از تصمیم به بارداری به دندانپزشک مراجعه و از سلامت بهداشت دهان و دندان خود مطمئن شوند.

آیا می دانید؟

یکی از دلایل بوی بد دهان می تواند پرزهای زبان باشد، بنابراین خوب است پس از مسواک دندانها، با مسواک عاری از خمیر دندان سطح زبان نیز تمیز شود.

آیا می دانید؟

تماس مداوم مواد اسیدی می تواند در تخریب مینای دندان موثر باشد، بنابراین ضروری است مصرف نوشیدنی های گازدار و ترشیجات محدود شده و به جای آنها استفاده از نوشیدنی های کمتر اسیدی مانند آب، چای، شیر و قهوه (بدون شکر) افزایش یابد.

آیا می دانید؟

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عفونت لثه، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش می دهد و نیز نشانه های برخی بیماری های مهم را در فضای دهان و دندان می توان یافت.

آیا می دانید؟

دیابت مقاومت بدن در برابر عفونت را کاهش می دهد و احتمال بیماری لثه را افزایش می دهد؟ لذا مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و کنترل قند خون باید جدی تلقی شود.

آیا می دانید؟

مصرف سیگار می تواند موجب سرطان حلق، ریه و دهان شود و دود حاصل از دخانیات لایه ای چسبناک بر روی دندان ها ایجاد می کند که تولید اسید را تقویت کرده و موجب التهاب لثه ها و پوسیدگی دندان ها می شود.

آیا می دانید؟

دندان قروچه با گذشت زمان مینای دندان را از بین می برد و موجب ایجاد حساسیت در دندانها می شود. استرس و عصبانیت هم می تواند دندان قروچه را در طول شب افزایش دهد.

آیا می دانید؟

لیمو، گریپ فروت و آب پرتقال مانند نوشابه های حاوی اسید هستند، بنابراین مسواک زدن یک ساعت پس از خوردن این مواد یا شستن دهان بلافاصله پس از خوردن آنها و یا جویدن آدامس های بدون قند می تواند مفید باشد.

آیا می دانید؟

شیر و ماست بدون مواد شیرین کننده، برای دندانها مفید هستند، زیرا دارای اسیدیته کمی هستند و از تخریب تدریجی دندان پیشگیری می کنند. شیر منبع غنی از کلسیم است که می تواند حافظ سلامتی دندان باشد.

آیا می دانید؟

پنیر با کربوهیدارت پایین، کلسیم و فسفات بالا، فواید بسیاری برای دندان دارد. این ماده غذایی، PH دهان را متعادل می کند و به حفظ و بازسازی مینای دندان کمک کرده و منجر به افزایش تولید بزاق می گردد.

آیا می دانید؟

توجه به عادات غذایی (انواع غذاهای مفید یا مضر برای دندان) هر شخص و خانواده، بیش از مسواک کردن معمولی در پوسیدگی یا سلامت دندانها موثر است.

آیا می دانید؟

کودکانی که برای صبحانه از نان و پنیر و چای و یا شیر خالی استفاده می کنند به نسبت کودکانی که شکلات صبحانه و یا شیر کاکائو و یا سیریال همراه شکر می خورند، دندانهای بسیار سالم تری دارند.

آیا می دانید؟

عادات غذایی، مهمتر از مسواک زدن و حتی مقدار مصرف شکر، در بهداشت دهان و دندان موثر است. کسانی که غذا خوردن آنها نظم و ترتیبی ندارد بیشتر از سایرین که حتی خوردنی های شیرین استفاده می کنند و مسواک می کنند دچار پوسیدگی می شوند.

آیا می دانید؟

ترتیب خوردن مواد شیرین و غیر شیرین خیلی مهمتر از میزان و مقدار شیرینی مصرفی است. کودک فعال و سرحال اگرچه شیرینی زیاد بخورد، ولی با توجه به اینکه غذاهای دیگر هم در دنباله آن میل می کند، دندانهایش کمتر خراب می شود.

آیا می دانید؟

دندانها همانند ماهی ها و بزاق مشابه آب دریاست. هر روز و هر ساعت ساختمان دندانهای ما در کشاکش تخریب و سازندگی است.مهم این است که محیط مجاور دندانها در حالت متعادل نگاه داشته شود.

آیا می دانید؟

واکنش لثه دندان به عفونت و التهاب در مراجل اولیه بصورت جدا شدن لثه از دندان می باشد که پاکت پریودنتال نامیده می شود و نیاز به درمان های لثه ای دارد.

آیا می دانید؟

پیامبر اکرم (ص) فرموده اند: مسواک بزنید که مایه پاکیزگی دهان و رضای خدااست.

آیا می دانید؟

تجمع پلاک دندانی (لایه نرم متشکل از باکتری ها و مواد باقیمانده غذایی) مهمترین علت تشکیل جرم و ابتلا به بیماریهای لثه است که در بسیاری موارد غیر از مراقبتهای فردی نیاز به جرمگیری و بروساژ  دندان ها نیز می باشد.

آیا می دانید؟

پوشاندن شیار دندانهای خلفی با مواد مخصوص در کودکان و نوجوانان یکی از مهترین راههای پیشگیری از پوسیدگی می باشد.

آیا می دانید؟

دستیابی، حفظ و ارتقاء سلامت دهان و دندان و پیامدهای موفق درمانی، توامان به هر دو عامل مداخله دندانپزشک و نگرش و رفتار بیماران بستگی دارد.

آیا می دانید؟

سطح سلامت دهان و دندان در اغلب کشورها بیشتر از طریق بهبود تغذیه، رعایت بهداشت دهان و دندان و به ویژه استفاده از خمیر دندان و آب فلورایده بهبود یافته است تا از طریق ارائه آسان و ارزان خدمات دندانپزشکی.

آیا می دانید؟

نظام خدمات تنها در حد 25% بر سطح سلامت فرد تاثیر دارد و محیط اجتماعی به اندازه 50%، شرایط فیزیکی 15% و شرایط بیولوژیک فرد 10% سلامت فرد را تعیین می کند.

آیا می دانید؟

سلامت دهان بایستی هدف نهایی خدمات و مراقبتهای دندانپزشکی باشد و راههای درمانی صرف ممکن است به قیمت وابستگی بیشتر افراد به خدمات دندانپزشکی تمام شود.

آیا می دانید؟

نظام خدمات سلامت هنگامی منجر به حفظ و ارتقاء سلامت می شود که از متمرکز شدن صرف بر مداخلات درمانی به سوی توجه به پیشگیری از بیماریها و راههای ارتقاء سلامت تغییر جهت دهد.

دیدگاه ها

محمد مبرزي
1396/05/02
نكات مهم و قابل تأملي بيان كرده ايد متشكرم از مطالب خوب و پرفايده اي كه نشر داده ايد
لیلا اقامحمدی
1394/06/24
لطفا خمیر دندان های که سایش. کمتری دارند رو معرفی کنید که ضرر کمتر به مینای دندان بخورد

ارسال دیدگاه جدید

سوال از دندانپزشک
پاسخ سوالات شما

سوال از دندانپزشکپاسخ سوالات شما

پنل دندانپزشکان
ارزیابی خطر

پنل دندانپزشکانارزیابی خطر

آخرین سوالات